12 Voordelen van een one-page website

One-page website, wat is het en waarom zou ik hiervoor kiezen?

Een one-page website is een website, bestaande uit 1 pagina, waar bezoekers doorheen kunnen scrollen. Dit soort websites zijn niet nieuw, maar voor bepaalde ondernemers een goede keuze, omdat er een aantal sterke voordelen zijn.

Waarom überhaupt een (one-page) website?

Onderzoek (CBS) wijst elk jaar weer uit dat er dat jaar meer online aankopen zijn gedaan dan het jaar daarvoor. Sinds 2015 wagen zelfs meer ouderen, mensen boven de 65 jaar, het erop om iets aan te schaffen via het internet. Daarmee wordt groep, waar jij je als ondernemer online op zou kunnen richten, steeds groter.

Echter, volgens de Kamer van Koophandel, zijn er op dit moment (2016) ook een record aantal bedrijven. Deze groei bestaat voornamelijk uit ZZP’ers. Dus de vijver wordt groter, maar het aantal vissers ook. Het is meer dan ooit belangrijk dat je je als ZZP’er online laat zien en mogelijkheden biedt om online zaken met je te doen.

Jezelf professioneel presenteren is een must!

Vaak is geld een limiterende factor. En omdat deze ZZP’ers vaak wel tijd hebben (omdat er nog geen klanten zijn) en weinig geld hebben (omdat er nog geen klanten zijn), gaan ze zelf aan de slag. Om vervolgens een knullige website neer te zetten, waardoor bezoekers (als die er al zijn), geen vertrouwen krijgen in hun bedrijf. Door deze oplossing te kiezen, met alle goede bedoelingen, snijden zij zichzelf in de vingers.

Wil je het goed doen, dan zal je er wat budget voor moeten vrijmaken. Wat prettig is, is dat het niet heel veel geld hoeft te zijn.

Eén manier om je op een professionele te presenteren, is via een one-page website.

Wat is een one-page website?

Een one-page website is een site waarin alle noodzakelijke content past in één (lange) pagina waar bezoekers doorheen scrollen. Het doel van deze websites is om de bezoeker een vloeiende gebruikerservaring te geven en ze, zonder afleidingen, te kunnen meenemen naar de beoogde actie.

One-page websites winnen aan populariteit, omdat deze manier van jezelf en je bedrijf presenteren, goed werkt. Ze worden normaal gesproken gebruikt door ondernemers die portfolio’s, product promoties, korte aankondigingen, etc. onder de aandacht van hun potentiele klanten willen brengen.

De manier waarop McDonalds de McWopper introduceert is redelijk spectaculair.

Ook voor de zzp’er, die niet het budget heeft waar McDonalds ongetwijfeld over beschikt, is er een eenvoudige one-page website, met evenveel voordelen. Hieronder 12 redenen waarom een one-page website een goede keuze is:

 1. Het oogt professioneel

Ondanks dat de website uit één pagina bestaat, heeft hij toch een professionele uitstraling. Het gebruik van kwalitatief goede afbeeldingen en andere elementen dragen daaraan bij. Qua ontwerp is er weinig wat er niet kan, zolang de content maar op één pagina blijft.

 1. Je kunt bezoekers meenemen op reis

one-page website professioneelBij een one-page websites kunnen bezoekers door de content scrollen op een lineaire manier in tegenstelling tot het heen en weer skippen door de verschillende pagina’s van de meerdere-pagina’s website. Omdat je in staat bent om de informatie aan te bieden op een van te voren bedachte manier, kun je bepalen dat bezoekers op de hoogte zijn van bepaalde informatie voordat ze verder gaan naar het volgende. Door het gebruik van tekst en afbeeldingen kun je een bezoeker meenemen op reis, waardoor je de kans optimaliseert dat de bezoeker, aan het eind van de pagina, de door jou beoogde actie wil ondernemen.

Hierboven vind je een afbeelding van een website waarbij je mee op reis wordt genomen door Groenland. Klik op de afbeelding om de website te bekijken.

 1. De navigatie is eenvoudig

Aangezien één van de redenen waarom klanten niet bij je kopen is dat ze niet precies weten wat je toegevoegde Eenvoudig menu one-page websitewaarde is, is deze website dé manier om dit probleem te tackelen. Bezoekers die door de website moeten skippen, kunnen essentiële informatie missen. Bij een one-page website kunnen ze eenvoudig door de website scrollen, waardoor je ze continu de informatie kunt geven die ze op dat moment nodig hebben om door gaan met lezen. En uiteindelijk de actie te ondernemen die het hoofddoel is van jouw website.

Je hoeft dus je hoofd niet te breken over wat de juiste manier is om bezoekers door je website te leiden, want er is maar één manier.

 1. Je content is effectief

De layout van een one-page website is heel geschikt voor ondernemingen die geen noodzaak hebben om veel tekst te schrijven voor één bepaald onderwerp. Een website met zeven pagina’s met één paragraaf lijkt niet af, maar één pagina met zeven paragrafen geeft een volledigere indruk.

Horizontale veranderingen in de achtergrond kunnen duidelijk één sectie onderscheiden van de volgende, zodat bezoekers een bewuste overgang maken van het ene onderwerp naar het andere, terwijl ze door je website scrollen.

 1. Scrollen is intuïtief

Wanneer een bezoeker op een website komt, is het eerste intuïtieve gedrag te scrollen. Het is geen toeval dat websites zoals Tumblr., Facebook, Twitter en Pinterest iets gebruiken dat ze oneindig scrollen noemen, om je op hun website te houden. Je is gewoon logisch: je scrolt naar beneden, er is meer. Dus je scrolt nog meer.

 1. Het converteert goed

Prachtige one-page websiteOp een one-page website kun je maar één kant op en dat is naar beneden. Door zorgvuldig de opeenvolging van elementen op je website te plaatsen en door een minimaal gebruik van links of klikbare objecten, creëer je een afleiding die je bezoeker kan afhouden van het doel. Dit is waarom een one-page website zo goed converteert.

Hiernaast vind je een afbeelding van de website van Café Frida. Door op de afbeelding te klikken kom je bij de website.

 1. Heel geschikt voor mobiel gebruik

Omdat er steeds meer mensen zijn die websites bezoeken via hun mobiele telefoon, denken ontwerpers oplossingen met deze bezoekers in gedachten. Ze hoeven alleen maar door de website te scrollen zonder de noodzaak om heen en weer te klikken en kunnen zo alle informatie vinden die ze nodig hebben.

 1. De focus is op kwaliteit

Omdat er minder content aanwezig is op een one-page website wordt je genoodzaakt om goed na te denken over de content die wel aanwezig is. Hiermee bereik je dat deze content effectiever is dan als er meer content te vinden is. Minder is vaak meer. Je bepaalt voor alle content wat de meeste effectieve manier is om dit te presenteren. Met tekst, afbeeldingen of video.

 1. Er is minder te managen

Veel ondernemers zien ertegen op om hun website te moeten onderhouden of om iemand te moeten inschakelen om de website te onderhouden. Met een one-page website is er minder informatie om bij te houden en zijn er minder dingen die mis kunnen gaan. Je kunt het min of meer met rust laten, als je alle content hebt geplaatst die je wilde plaatsen. Zolang je je WordPress en je eventuele plug-ins regelmatig update, ben je met minder moeite in bezit van een professionele website.

 1. Ze zijn uniek

unieke one-page websiteAangezien dit niet de gebruikelijke manier is om website te ontwerpen, hebben de one-page website een uniekheid over zich die ze geschikt maakt voor ondernemers met bijvoorbeeld creatieve beroepen of ondernemers die zichzelf promoten, omdat zij zich laten inhuren door andere ondernemers.

Klik hiernaast op de afbeelding van Emiliano Barri om zijn bijzondere website te kunnen bekijken.

 1. Ze zijn prijsvriendelijk

Wanneer je een professionele uitstraling wil voor je website, goed wil converteren en niet veel tekst met tekst communiceert, is de one-page website een budgetvriendelijke oplossing voor jou. Zoals met alles is dit wel afhankelijk van je wensen en eisen.

Zeker voor een startende ondernemer is dit een goede keuze. Mocht je daarna wil overstappen op een website met meerdere pagina’s, omdat je bijvoorbeeld een blog wil gaan bijhouden, dan kunnen deze pagina’s gewoon aan je bestaande one-page website worden toegevoegd.

 1. Je kunt er een blog aan koppelen

Wanneer je wel wil bloggen, dan is er de mogelijkheid om een blog te koppelen aan je one-page website. Het betekent dan wel dat het geen one-page meer is, want het blog is ook een pagina. Het voordeel van het koppelen van een blog is, dat je meer bezoekers kunt trekken, omdat je steeds je content aanvult.

 1. Bonusreden: WordPress maakt het gemakkelijk

Je one-page website, in WordPress gemaakt, biedt de gelegenheid om deze na verloop van tijd uit te breiden. Misschien heb je wat meer budget, misschien heb je een uitgebreider aanbod of misschien heb je meer content te delen, je kunt je website uitbreiden zodat deze meegroeit met je onderneming.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden wanneer je je afvraagt of een one-page website geschikt is voor jouw onderneming. Een one-page website is geschikt in de volgende gevallen:

 • Je hebt niet veel geschreven tekst te delen;
 • Online marketing is geen topprioriteit;
 • Je wil een portfolio presenteren of een nieuw product introduceren;
 • Je gaat voor een eenvoudige oplossing.

Het is echter niet geschikt in de onderstaande gevallen:

 • Je hebt veel content
 • Je website is een belangrijk onderdeel in je bedrijfsstrategie;
 • Je richt je op SEO om bovenin de zoekmachine te komen.

Conclusie

Een one-page website is meer dan een rage. Het is een slimme oplossing met veel voordelen gebruikt voor de juiste onderneming, ondernemer of project.

Een effectieve one-page website heeft een goed ontworpen indeling, dat een verhaal vertelt, waardoor je je bezoekers meeneemt in jouw wereld. Het is geoptimaliseerd voor conversie en het geeft je meer tijd om je business te runnen.

Dus ben je, na het lezen van dit artikel, enthousiast geworden over de one-page website? Neem dan gerust contact op om jouw website ideeën vrijblijvend te bespreken.

Hartelijke groet,
Daniëla Tesselaar

About the Author Daniela

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Free!

Book [Your Subject] Class!

Your first class is 100% free. Click the button below to get started!

>