5 Redenen waarom online videoleren moeilijker is dan je denkt
Over elk onderwerp dat je je kunt bedenken zijn legio video’s online te vinden. Je zou denken dat we inmiddels allemaal experts zijn in de vakgebieden van onze interesse, gezien de tijd die we gemiddeld besteden aan het bekijken van die video’s. Toch is dat niet zo. Het is namelijk lastiger dan je misschien zou denken om informatie, die je wordt aangeboden in een video, op te slaan in je (permanente) geheugen.
Hieronder vind je 5 redenen waarom dat zo is. Met deze kennis kun je zorgen dat jij wel op de juiste manier bezig bent met je online videotraining en in staat bent om de kennis te ‘downloaden’ in je brein.
Reden 1: Video kijken is passief
Wanneer we lezen is dit een ultieme hersen-workout. Ons brein is compleet betrokken. Terwijl we lezen maken we continu een mentale afbeeldingen van hetgeen we lezen. Zo veranderen we woorden in concepten en feiten en maken we een film in ons hoofd. Er is een speciale locatie in onze hersenen die afbeeldingen verwerkt en deze helpt om informatie op te slaan.
Bij het bekijken van video is het niet nodig om een film te maken, want deze wordt op dat moment al voor je afgespeeld. Je kijkt naar het scherm, maar het risico is dat je niet betrokken bent bij wat er op het scherm gebeurd. Je brein wordt niet helemaal geactiveerd. Dit is passief leren en dit werkt niet.
Een oplossing hiervoor is door de informatie uit de video te transporteren naar een mindmap. Zo creëer je afbeeldingen en verbanden en dit helpt je brein informatie te behouden.
Reden 2: Het is moeilijker om structuur aan de informatie te geven
Ons brein heeft het nodig om structuur te creëren om dingen te kunnen onthouden. Nieuwe informatie relateert het brein aan informatie die het al heeft.
Om dit te doen moet je nieuwe informatie kunnen verdelen in dingen die heel belangrijk zijn, redelijk belangrijk zijn enz. Als je er een geldbedrag aan zou kunnen koppelen, dan zou bijvoorbeeld de titel van een tekst 100 euro waard zijn. Een subtitel 50 euro. Een subtitel 20 euro en de woorden van het artikel 5 euro.
Op deze manier kan het brein structuur maken van de informatie die het binnen krijgt.
Wanneer je een video bekijkt, ontvang je informatie die allemaal gelijke waarde heeft. Dus je moet een extra stap zetten om je brein te helpen om deze structuur te maken.
Ook hier is het maken van een mindmap de oplossing. Dit betekent wel vaak dat je de video minimaal twee keer moet kijken. Eerst om te weten wat er precies aan informatie wordt gedeeld en een tweede keer om deze informatie gestructureerd in de mindmap te zetten.
Reden 3: Het is lastiger om informatie over te slaan die je al weet
Wanneer je besluit je te gaat verdiepen in een onderwerp, heb je een bepaald niveau aan kennis. Je bent een beginner, een gevorderde of een expert, of iets daar tussenin.
De manier waarop online trainingen meestal zijn gemaakt, zijn voor de beginner omdat op dat moment die training toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen.
Wanneer je minimaal gevorderd bent en je hebt dus meer kennis dan een beginner, is het lastig om te bepalen welke informatie er in een video wordt behandeld en welke video je dus eventueel kunt overslaan.
Dit in tegenstelling tot een boek, die je even kunt doorbladeren en besluiten dat je een bepaald gedeelte niet hoeft te lezen, omdat dit al bekend voor je is.
Als je video’s in je cursus overslaat, blijft er altijd de vraag of er toch niet iets werd verteld wat belangrijk voor je had kunnen zijn. Je kunt de keuze maken om dan toch alle video’s door te nemen, wat weer zonde kan zijn van je tijd. Daarbij bestaat de kans dat je in dat geval verveeld raakt en je focus verliest.
Wat je in dit geval zou kunnen doen is bewust zoeken naar een training waarbij een goede omschrijving wordt gegeven van de inhoud van elke video. Zo kun je, door deze omschrijving te lezen, bepalen of de video het waard is om te bekijken of dat hij informatie bevat die jij al weet.
Daarbij hebben deze trainingen vaak veel korte video’s die van basiskennis naar kennis voor gevorderden gaan. Dit in plaats van één lange video met aan het begin de basis en aan het eind de meer complexere informatie. Op deze manier zijn er complete video’s beschikbaar voor de gevorderde student.
Reden 4: We hebben de neiging om de video’s te herbekijken
Wanneer je bijvoorbeeld in Youtube video’s bekijkt omdat je op zoek bent naar bepaalde informatie, krijg je de ene video na de andere voorgeschoteld, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Als de ene video afgelopen is, begint de volgende vanzelf.
Een nadeel hiervan is dat je niet bewust de beslissing neemt om nog een video te bekijken en of je tijd hebt om de informatie hiervan ook te verwerken in aantekeningen.
Dit leidt vaak tot de volgende scenario: middenin een video realiseer je je dat je ook iets anders moet gaan doen, je moet wat eten, naar het toilet etc. Je stopt de video en gaat doen wat je moet doen.
Wanneer je een paar uur of een paar dagen later weer terug gaat naar de video die je aan het bekijken was, heb je de neiging om aan het begin van de video te beginnen, om weer op het punt te komen waarin alle informatie samenviel.
Met het lezen van een boek is dit anders. Wanneer je klaar bent met lezen, leg je je boekenlegger in je boek. Als je vervolgens weer gaat lezen, begin je waar je je boekenleggen hebt gedaan. Zonder problemen pak je de informatie weer op. Misschien blader je nog een paar pagina’s terug en skim je even over de woorden, maar je gaat niet een gedeelte van het boek herlezen.
Een nadeel bij video’s is dus dat we geneigd zijn om meer tijd kwijt te zijn met het herbekijken van video’s omdat we het inzicht in het grotere geheel eerst terug moeten pakken bij het begin van elke leersessie.
Een oplossing hiervoor is om na elke video bewust een pauze in te lassen en de kennis die je hebt opgedaan over te zetten in notities of een mindmap. Zo herhaal je nogmaals wat je hebt geleerd, geef je structuur aan en hierdoor blijft de informatie langer hangen. Daarna kies je bewust voor nog een video of niet.
Reden 5: Er is geen schaarsheid bij een online videotraining
Er is een boek van Seth Godin dat gaat over de beïnvloeding en daarin staat dat mensen gemotiveerd raken door schaarsheid. Als iets schaars is, dan willen we het graag hebben.
Dat is precies het nadeel van een online training: er is geen schaarsheid. Je hebt de beschikking over de training wanneer je wil, vaak ‘levenslange toegang’.
Als je dit vergelijkt met lessen volgen op school of universiteit, dan staat de leraar voor de klas of college en vertelt de informatie die hij wil vertellen. Je kunt op dat moment vragen stellen en als de les of het college afgelopen is, is het klaar. Je bent geneigd om tijdens fysieke lessen gefocust te luisteren omdat je weet dat het ‘nu of nooit’ is.
Een oplossing hiervoor is om altijd deel te nemen aan de Q&A’s die trainers (vaak) bieden bij hun programma’s en jezelf te verplichten om een vraag te stellen over de stof van die week. Vragen stellen is ten eerste sowieso een goed idee omdat je tijdens je leerproces dingen gaat tegenkomen waar je het antwoord niet op weet. Om te voorkomen dat je daardoor vertraagd, is het handig om je vragen te stellen, zodat je weer op volle kracht verder kunt.
Daarbij heb je dan tijdens deze Q&A’s de drang om goed voor de dag te willen komen tegenover je medestudenten en slimme vragen te stellen. Zo verplicht je jezelf om je echt te verdiepen in de stof.
Conclusie
Ben je bezig met het volgen van online videotrainingen of wil je daaraan gaan beginnen, realiseer je dan dat bovenstaande redenen ervoor zorgen dat mensen afhaken, omdat ze merken dat het online leren niet zo soepel gaat als dat ze graag zouden willen. Dan wegen ze de kosten (door studie minder tijd voor leuke dingen en/of leuke mensen) tegen de baten af en stoppen ze met de training.
Toen Seth Godin, eind 2016, bij de podcast van Tim Ferris (schrijver van de 4-hour Workweek) aanwezig was, vertelde hij dat 97% van de mensen die een online training volgt, afvalt. Ik hoop dat jij, met behulp van bovenstaande adviezen, behoort tot de 3% die wel slaagt!
Ik wens je veel studiesucces!
Daniëla Tesselaar
P.s. Hoe zorg jij ervoor dat je informatie uit een trainingsvideo opgeslagen wordt in je geheugen en dat je volhoudt om je training af te ronden? Heb je tips voor andere online studenten?
0 comments