Testen voor conversie optimalisatieHet toepassen van A/B testen is een doeltreffende manier om de conversie van o.a. je website te verhogen. Veel van de grootste websites, zoals Amazon en Google, gebruiken deze techniek.

Maar wat is A/B testen?

Een voorbeeld:

Je hebt twee verschillende titels voor een artikel dat je hebt geschreven, titel A en titel B. Je vindt ze allebei sterk en je kunt niet besluiten welke titel je zult gebruiken. Je wil natuurlijk degene die de meeste conversie oplevert. In dat geval kun je deze titels A/B testen, ook wel splittesten genoemd. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat voor een bepaalde periode:

  • de helft van je bezoekers titel A ziet;
  • en de andere helft titel B ziet.

Vervolgens kijk je welke titel je uiteindelijk het meeste heeft opgeleverd en deze titel behoudt je voor je artikel.

A/B Testen software

Software voor splittesten stelt je in staat om deze testen automatisch uit te voeren. Met behulp van deze software kun je er voor zorgen dat een aantal bezoekers de ene webpagina zien en een aantal bezoekers de andere, wanneer je dat van te voren hebt ingesteld. De software rekent daarna uit hoeveel bezoekers gebruik hebben gemaakt van je call to action en welke pagina zij hebben gezien. Aan de hand van dit resultaat weet je welke pagina de meeste conversie had.

Elke nieuwe A/B test laat je na de beëindigde test lopen, omdat je, als je meerdere testen tegelijk toepast, je niet weet waar bezoekers positief op reageren. Op deze manier kan het lange tijd in beslag nemen voordat je een betrouwbaar resultaat hebt.

Multivariate testen

Een oplossing hiervoor zijn multivariate testen. Deze testen stellen je in staat om meerdere van dit soort A/B testen tegelijkertijd te doen.

Als je bijvoorbeeld kijkt welke titel je het beste kunt gebruiken, dan kun je tegelijkertijd andere dingen testen, zoals afbeeldingen, kleuren, prijzen en buttons. Elke bezoeker ziet verschillende combinaties van deze onderdelen en de test-software rekent uit welke combinatie het beste rendement geeft. Deze informatie zorgt ervoor dat je uiteindelijk de meeste optimale pagina kunt samenstellen.

De software geeft zelf aan wanneer je een betrouwbare uitslag hebt. Dit is afhankelijk van het aantal bezoekers dat je hebt op je website en het aantal elementen dat je wil testen. Dit kan dus variëren tot een aantal dagen tot een paar maanden.

Welke software kan ik hiervoor gebruiken

Google Analytics biedt Content Experiments aan. Dit is gratis en je kunt hiermee tot 10 pagina’s tegen elkaar testen. Je zet hiervoor op elke pagina een verschillende combinatie van elementen en Google zorgt er automatisch voor dat deze pagina’s evenredig aan je bezoekers worden getoond.

Conclusie

Het creëren van een optimaal converterende pagina kost misschien even wat tijd, maar is zeker de moeite waard als je bedenkt dat deze pagina voor de komende tientallen jaren te vinden zal zijn op het internet. Op deze manier weet je zeker dat deze pagina je de best haalbare profijt zal opleveren.

Image courtesy of Pong at FreeDigitalPhotos.net
About the Author Daniela

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Free!

Book [Your Subject] Class!

Your first class is 100% free. Click the button below to get started!

>