Heb je de volgende uitspraak wel eens gehoord van een trotse ondernemer: ‘De conversie van mijn webinar is 40%!’. Of ‘het inschrijfformulier op mijn website heeft een conversie van 32%!”. Het lijkt er een magisch woord, conversie. Hoe hoger het is, hoe blijer de ondernemer. Maar wat betekent het woord nou precies?

Wat is de betekenis van conversie?

Betekenis conversieEen betekenis van het woord conversie is letterlijk ‘omzetting’. Als het om je website gaat, dat betekent het bijvoorbeeld dat je websitebezoekers omzet in inschrijvers op je nieuwsbrief. Stel, er komen 100 mensen op je website en 5 mensen daarvan schrijven zich in om je nieuwsbrief te ontvangen. De conversie is dan 5%. Dit percentage noemen ze de conversieratio.

De website van je onderneming heeft meerdere doelen waarvan je de conversie kunt berekenen en dus verbeteren. Het gaat niet alleen om het inschrijven voor je nieuwsbrief, maar in principe over alles wat bezoekers, inschrijvers of klanten doen. Het percentage mensen dat je nieuwsbrief heeft geopend is een conversie. De percentage lezers dat daarna op de call to action button heeft geklikt, is een conversie. En natuurlijk is uiteindelijk het aankopen van je product of dienst de ultieme conversie.

Conversie ratio’s zijn belangrijk

Het is in je onderneming belangrijk om je conversieratio’s te kennen. Met behulp van deze informatie kun je doordachte (financiële) beslissingen nemen. Je kunt bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel winst je gemiddeld maakt als je een bepaalt aantal bezoekers naar je website leidt. Daaruit volgt dat je ook kunt berekenen hoeveel geld je maximaal kunt uitgeven om deze mensen naar je website te krijgen.

Wat kun je met deze kennis?

Wanneer je op de hoogte bent van je conversie ratio’s, kun je deze optimaliseren. Als je wil dat er meer lezers van je nieuwsbrief doorklikken naar je blog, kun een analyse te maken van onderwerpen die je lezers in het verleden het meest interessant vonden. Over dit onderwerp schrijf je vervolgens vaker. Op deze manier worden je artikelen aantrekkelijker voor je doelgroep. En, mits je waardevolle content schrijft, vergroot je de kans dat zij je dienst of product zullen aankopen.

Om de conversie van je verkoopgesprekken te verhogen, zou je van te voren informatie naar je prospect kunnen sturen zodat zij je al enigszins kennen voordat ze je voor de eerste keer ontmoeten. Stuur hen bijvoorbeeld je give-away en/of nieuwsartikelen waarin jij wordt genoemd.

Zo zijn er veel manieren waarop je de conversie van je onderneming kunt verbeteren. Of het nu gaat om je website, je verkoopgesprekken, je webinars, je funnels of andere activiteiten waarvan de conversie belangrijk is voor het voortbestaan van je onderneming.

Conclusie

Conversie zegt iets over je effectiviteit als ondernemer. De meeste van ons zijn ondernemer geworden om winst te maken. Anders kunnen we niet blijven bestaan. Een gedegen kennis van je conversie ratio’s binnen je onderneming zijn dan ook van belang. Meten is weten, zeggen ze wel. Als je daarna wat met die wetenschap gaat doen.

Ik wens je een hoge conversie.

Hartelijke groet,
Daniëla

About the Author Daniela

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Free!

Book [Your Subject] Class!

Your first class is 100% free. Click the button below to get started!

>