Wanneer je (meer) klanten wil genereren met behulp van je website, dan is de aanwezigheid van een aantal elementen van essentieel belang. Zonder deze elementen is het lastig, zo niet onmogelijk, om bezoekers ervan te overtuigen om actie te ondernemen om uiteindelijk klant van je te worden.

Om deze elementen op een structurele manier aan te bieden, heb ik het Conversie Kwadrant ontwikkeld. Hierin vind je al deze elementen terug en kun je, door alle punten stapsgewijs toe te passen, zelf je website zelf optimaliseren, zodat bezoekers, leads worden.

Het Conversie Kwadrant bestaat uit vier elementen, namelijk: gebruiksvriendelijkheid, vertrouwen, doelgroep en actie. We beginnen met het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van je website. Als je website technisch niet goed werkt of als de bezoeker niet snel kan vinden wat hij/zij zoekt, dan kun je al het andere goed doen, je bezoeker is al weg voordat hij dat kan merken.

Het Conversie Kwadrant:

Website Conversie Kwadrant Kwadrant 1: Gebruiksvriendelijkheid

Mensen op het internet hebben haast. Ze zijn er om tijd te besparen en willen dingen snel geregeld hebben. Als eigenaar van een website zal je daar rekening mee moeten houden.

Gebruiksvriendelijkheid gaat erover dat je bezoeker snel kan zien of hij bij jou aan het juiste adres is.

Dit gaat dus aan de ene kant over de technische snelheid van je website. Als je website traag laadt, dan houdt je bezoeker het al gauw voor gezien.

Aan de andere kant gaat het over de snelheid waarmee de bezoeker kan zien dat hij bij jou aan het juiste adres is met zijn vraag.

Dit laatste kun je vaak door een aantal eenvoudige aanpassingen realiseren.

Eén van deze aanpassingen is het menu. Elk menu-item bestaat bij voorkeur uit één woord, die direct duidelijk maakt waar de bezoeker heen gaat als hij op deze button klikt.

Een andere is het elimineren van afleidingen. Misschien heb je het idee dat je je bezoeker een plezier doet door hem zoveel mogelijk mogelijkheden te bieden, maar het tegengestelde is het geval. Hij raakt door alle keuzes gestrest en verlaat je website. Of hij klikt wat hulpeloos in het rond en doet in ieder geval niet wat jij wil.

Verderop zullen we uitgebreider stilstaan bij wat gebruiksvriendelijkheid van een website inhoudt en wat je kunt doen om dit te verhogen.

Verder met…

Kwadrant 2: Vertrouwen

Als de de gebruiksvriendelijkheid van je website op orde hebt, dan is het belangrijk dat je vertrouwen wekt. Eén van de 7 redenen dat mensen niet bij je kopen is dat ze je niet geloven of je niet vertrouwen. Het nadeel van het internet is dat je je bezoeker niet zelf spreekt. Hij kan zich geen beeld van je vormen en bepalen of hij vindt dat je zijn vertrouwen verdient. Om het vertrouwen van je bezoeker toch te winnen, kun je een aantal dingen doen.

Eén daarvan is referenties van voormalige klanten op je website zetten. Bezoekers hebben meer vertrouwen in de mening van andere mensen dan in de dingen die jij vertelt, want natuurlijk zeg jij dat je heel goed bent. De beste referenties komen van mensen die lijken op jouw doelgroep. Als je je richt op een doelgroep van een bepaalde leeftijd, kan het goed werken om de leeftijden van de personen erbij te zetten. Hoe gedetailleerder de referentie is, hoe geloofwaardiger hij is.

Er zijn nog veel meer methoden om ervoor te zorgen dat bezoekers je gaan vertrouwen, wat we verderop in de website zullen bespreken.

Maar nu verder naar…

Kwadrant 3. Je doelgroep

Je ideale klant komt op jouw website omdat hij blijkbaar naar iets op zoek was, wat jij te bieden hebt. Wat op dit moment belangrijk is, is dat deze potentiele klant zich aangesproken voelt. Hij/zij moet het gevoel krijgen dat het verhaal dat hij leest, het gevoel dat hij krijgt, speciaal voor hem is. Dat jij hem heel goed begrijpt. Dat jij zijn taal spreekt.

Dit kun je doen door een Avatar te maken. Een beeld van jouw ideale klant. Je geeft deze persoon een naam, een leeftijd een beroep, een woonplaats etc. Wanneer je je teksten schrijft, spreek je rechtsteeks tot deze persoon. Alsof deze tegenover je aan tafel zit. Op deze manier zorgt je ervoor dat je relevant blijft voor je doelgroep. Zodat je geen teksten schrijft die hem helemaal niet boeien. Je kunt meerdere Avatars maken als je dat wil.

Dit is maar één van de manieren om je doelgroep aan te spreken, zodat ze zich thuis voelen op jouw website en gaan denken dat jij degene bent die hen kan helpen. Verder op de website vertel ik je meer over andere manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Maar nu eerst….

Kwadrant 4. Actie

Je mag ervan uitgaan dat je bezoeker een uitsteller is. Hij kijkt nog even hier en nog even daar en denkt dat hij voldoende tijd heeft om terug te komen om LATER te doen wat jij wil dat hij nu meteen gaat doen. Maar soms komt hij helemaal niet terug. En dat is jammer, omdat je moeite hebt gedaan om deze bezoeker op je website te krijgen. In dit geval moet je hem een beetje motiveren om NU actie te ondernemen.

Eén van de methoden die je hiervoor kunt gebruiken is het aanbieden van iets dat je bezoeker graag wil hebben. Een gratis training, een e-book, een webinar. Bij voorkeur iets wat jij één keer moet maken en wat je automatisch kunt laten versturen. Als dit voldoende interessant voor hem is, dan zal hij zijn e-mail adres geven in ruil voor jouw gratis informatie. Zo heb je de gegevens van iemand die duidelijk interesse heeft in jouw dienstverlening. Je kunt hem nu periodiek waarde geven en zo contact met hem houden totdat hij toe is aan een aankoop.

Valkuil(tje)

Misschien heb je de neiging om de informatie uit één kwadrant toe te passen en dan te denken dat je het voor 25% in orde hebt. Dat is ook zo, maar als je wil dat een bezoeker actie onderneemt, moet je echt alle kwadranten verwerken en je website hiervoor in orde maken.

Waar staat de M in het Conversie Kwadrant dan voor?

Deze M staat voor meten. Je kunt je website niet optimaliseren als je niet weet wat er gebeurt. Dus je zult eerst een beginsituatie moeten analyseren en vervolgens kun je kijken of je aanpassingen het juiste effect hebben. Je kunt niet gokken op wat jij denkt dat het beste zal zijn, want vaak denkt je bezoeker daar heel anders over. Als je niet meet, zou het kunnen zijn dat je resultaten achteruit gaan in plaats van vooruit. Al is dat onwaarschijnlijk als je de stappen uit het Conversie Kwadrant volgt. Maar je weet het niet dus: meten is weten.

Hoe je het beste kunt meten, vertel ik je op een andere pagina op deze website.

Klik hier als je dieper wil ingaan op manieren om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verhogen

Klik hier als je denkt ‘ik geloof het wel, doe jij het maar voor me’.

This is a Bottom section. You can edit it or choose a ready-made design 

>