Hoelang duurt een videotraining van 3 uur echt?
Wanneer je leert via online videotrainingen, is het handig om te weten hoeveel tijd je in je agenda moet blokken, voordat je de expertise hebt bereikt die je je tot doel hebt gesteld. Je gebruik namelijk niet alleen tijd om de videolessen te volgen, maar ook tijd om deze (soms voor een gedeelte) in je lange termijn geheugen te zetten.
Ook de mate van expertise die je wil bereiken, zal verschillen. Soms vind je het in orde als je van een onderwerp globaal weet waar het over gaat. In een ander onderwerp wil je expert worden, omdat het privé of zakelijk belangrijk voor je is.
Een formule
We noemen de tijd die je nodig hebt om de lessen te volgen Consumeer Tijd (CT). Deze tijd kun je vaak terugvinden in je cursusmateriaal. De tijd die je nodig hebt om de stof te verwerken noemen we Verwerkingstijd (VT). De VT varieert en hangt af van 3 verschillende factoren.
Deze factoren zijn:
- Hoe bekend ben je al met het materiaal?
Op een schaal van 1 tot 5: 1 zijnde ‘heel bekend met het materiaal’ en 5 zijn ‘helemaal nieuw’
We hebben meer tijd nodig om kennis tot ons te nemen die heel nieuw is dan als we al veel van het onderwerp weten. Wanneer een schilder een cursus meditatie wil volgen is hij of zij daar waarschijnlijk langer mee bezig dan iemand die aan yoga doet.
Dus als je helemaal nieuw bent met het onderwerp, zou je meer tijd moeten inplannen om je de kennis eigen te maken. Je moet waarschijnlijk vaker stoppen om de nieuwe informatie te verwerken.
- Welk niveau van expertise wil je bereiken?
Op een schaal van 1 tot 5: 1 zijnde ‘basiskennis is voldoende’ en 5 zijnde ‘expert’
Als je studeert voor een examen ben je meer tijd kwijt dan als je iets leert voor je hobby. Als je echt expertise wil opbouwen in een bepaald onderwerp moet je dus meer tijd inplannen om dit onderwerp je helemaal eigen te maken.
- Hoe moeilijk is de training?
Op een schaal van 1 tot 5: 1 zijnde ‘gemakkelijk’ en 5 zijnde ‘complex’
Iedereen heeft een eigen idee van wat gemakkelijk is en wat complex is, dus het kan zijn dat de training voor verschillende mensen anders wordt beoordeeld. Dat is prima. Het gaat om jouw beoordeling van het trainingsmateriaal.
De berekening
Nu tellen we deze getallen bij elkaar op. Stel, ik wil een training ‘Kinderpsychologie’ volgen. Ik scoor een 1 op vertrouwd zijn met het onderwerp, ik wil een expert worden in dit vakgebied, dus hier een 5 en ik volg een training die redelijk diepgaand is, dus hier een 3. Dan krijg ik de volgende som:
1 + 5 + Â 3 = 9
Het is een training van 3 uur, zoals ik in de titel heb verteld. Met dit getal (3) bereken ik het Verwerkingstijd Coëfficiënt (VTC):
9 / 3 = 3 (VTC)
Je kunt met deze gegevens de volgende formule invullen:
Consumeer Tijd (CT) x Verwerkingstijd Coëfficiënt (VTC) = Totale Tijd (om in je agenda te blokken)
In dit geval: 3 (tijd dat de training duurt) x 3 (VCT) = 9 uur
Planning
De volgende stap is om deze tijd te vinden in je agenda om de status van expertise te bereiken die je graag wil.
Wanneer je deze tijd en de plaats waar je gaat studeren blokt in je agenda, hoef je niet meer te beslissen wanneer je gaat studeren. Als je steeds opnieuw moet zoeken naar ruimte om studeren tijdens je drukke leven en dus agenda, is de kans groter dat je zal afhaken. Want ‘deze week lukt het even niet, want ik heb het te druk’ en de kans is groot dat dat volgende week hetzelfde is.
Stappenplan:
- Wat is de tijd die ik nodig heb om de lessen te volgen?
- Hoe bekend ben ik met het materiaal? (1-5)
- Welk niveau van expertise wil ik halen? (1-5)
- Hoe ingewikkeld is de stof? (1-5)
- Bereken hoeveel tijd je nodig hebt voor je studie (volgens de formule hierboven beschreven)
- Blok deze tijd in je agenda
- Begin met je training/cursus!
Conclusie
Ik kan me voorstellen dat je denkt ‘9 uur, dat is wel heel lang’. Maar je kunt in 3 uur heel veel kennis tot je nemen, als het studiemateriaal van hoog niveau is. En als het maar 9 uur duurt om expertniveau te bereiken, dan valt die tijd eigenlijk best mee.
Ik wens je heel veel leerplezier!
Daniëla Tesselaar
0 comments