[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Je Verdienmodel

slim verdienmodel

Een belangrijk onderdeel van een succesvolle onderneming is weten waar je je inkomen mee gaat verdienen. Het lijkt soms logisch. Als kapster verdien je je geld met knippen, als restaurant eigenaar verdien je je geld aan gasten die komen eten.

Bij het opstellen van je verdienmodel bekijk je alle manieren waarop je nog meer inkomen kan genereren. Misschien kun je een webshop beginnen, waar je haarstylingproducten verkoopt of ingrediënten. Misschien geef je knipcursussen of schrijf je je eigen kookboek.

Je hoeft niet alles vanaf dag 1 van je onderneming te doen, maar het is goed om erover na te denken en bewust een beslissing te nemen waar je nu je geld mee gaat verdienen en hoeveel je daarvan moet verkopen om rendabel te zijn.

Een verdienmodel bestaat uit twee onderdelen:

 1. Hoe ga je je geld verdienen?
 2. Hoe ga je hiermee winst maken?

1. Hoe ga je geld verdienen?

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met je onderneming. Je kunt geld verdienen door de verkoop van:

 • fysieke producten;
 • je kennis;
 • je diensten;
 • je services;
 • kennis of diensten van iemand anders;
 • door advertenties op je website;
 • een combinatie van het bovenstaande.

Hoe bepaal je wat je gaat aanbieden?

Als het goed is heb je in de vorige stap je niche vastgesteld. Om geld te kunnen verdienen moet je weten wat je doelgroep nodig heeft.

Om een succesvol verdienmodel op te zetten zijn er drie dingen belangrijk:

 1. Wat heeft je klant nodig?
 2. Wat heeft je klant daarna nodig?
 3. Waar bevindt een klant zich in het aankoopproces?

Wat heeft je klant nodig?

Het maakt niet uit welk verdienmodel je hanteert, dit is altijd de belangrijkste vraag. Wat heeft je klant nodig of waar heeft je klant behoefte aan? Je kunt dit ook omkeren en vragen: waar heeft mijn klant zeker geen behoefte aan? Wat wil mijn klant zeker niet? Soms is deze vraag gemakkelijker te beantwoorden.

Als ik naar mijn eigen doelgroep kijk dan heeft mijn doelgroep ten eerste behoefte aan begeleiding in hun keuze voor een onderneming. In eerste instantie twijfelen ze of een eigen onderneming überhaupt wel wat voor ze is. Ze denken eraan, hebben vaak meerdere ideeën, maar komen niet verder dan deze ideeën. Het plan krijgt geen vorm waarmee ze een volgende stap kunnen maken.

Wat mijn doelgroep zeker niet nodig heeft is hokus spokus. De meeste alleenstaande moeders zijn realistisch, daadkrachtig en willen weten wat voor mogelijkheden ze hebben. Geen verlies van tijd met geneuzel, want daar hebben ze sowieso te weinig van.

Wanneer je weet waar je doelgroep behoefte aan heeft, kun je hierop inspelen door deze behoefte te vervullen met je dienstverlening. Op een manier die ervoor zorgt dat ze niet krijgen wat ze níet willen.

In mijn geval betekent dit dat ik een training aanbied, genaamd ‘Je Perfecte Business Idee’. Hiermee worden ze door een stappenplan geleid waardoor ze weten welk idee de meeste potentie heeft. Hierdoor zijn ze zelfverzekerder en hebben ze het plan helder. Pas dan zijn ze klaar voor de volgende stap: het daadwerkelijk bouwen van een onderneming.

Wat heeft je klant daarna nodig?

Als je klant iets van je heeft gekocht, wil je graag dat deze terug komt. Bedenk wat het volgende is dat je klant nodig heeft. Wat zou je kunnen bedenken aan product, dienst of service, wat jouw klant binnen je bedrijf houdt en ervoor zorgt dat hij niet gaat shoppen bij iemand anders?

Ook is het verstandig om je aanbod te verdelen in verschillende prijsklassen. Ben je bijvoorbeeld binnenhuisarchitect, dan kun je een e-book maken met daarin informatie over hoe je een woonkamer aangenaam maakt met behulp van verlichting. Je kunt dit boek verkopen voor een laag bedrag.

Daarnaast heb je een midden geprijsd product dat bestaat uit:

 • een bezoek een huis
 • het maken van een verlichting-plan
 • eventueel het uitvoeren van het plan zelf.

Voor elk budget heb je een oplossing en als de klant meer budget heeft, kan hij meer krijgen.

Waar bevindt je klant zich in het verkoopproces?

Niet elke klant die je tegen komt is ‘koopklaar’. Soms spreek je ze persoonlijk of bezoeken ze je website als ze nog in de oriëntatiefase zitten. Dan is het belangrijk dat je een aanbod hebt waarmee je contact kunt houden met deze prospect, totdat ze klaar zijn om te kopen.

Vaak zijn dit gratis online producten met waardevolle informatie voor je klant die hij in bezit krijgt door zijn naam en e-mail adres te geven. Op deze manier kun je contact houden met deze prospect, totdat hij wel koopklaar is.

2. Hoe ga je hiermee winst maken?

Het tweede onderdeel van het verdienmodel is bepalen hoeveel producten, diensten, services, advertenties etc. je moet verkopen om winst te maken. Genoeg winst om je bedrijf draaiende te houden. Rekening houdende met je vaste lasten en verdere uitgaven.

Om eeen overzicht hiervan te maken, maakt je een lijst van:

 • De producten, diensten, services etc waar je geld mee wil en kan verdienen;
 • Het aantal keer dat je deze gaat verkopen per periode.

Voorbeeld in mijn onderneming: e-books, online trainingen, coaching, affiliate producten.

 • Hoeveel verdien je per product of dienst (= verkoopprijs)? (of neem een gemiddelde)
 • Hoe vaak kun je het product of de dienst verkopen per jaar (=frequentie)?
 • Hoeveel omzet maak je dan (=verkoopprijs*frequentie van verkopen)?

Houd geen rekening met de BTW.

Eenvoudige berekening van verdiensten

Een verdienmodel kun je tot in detail doorrekenen. Een eenvoudig exemplaar ziet er als volgt uit:

 • Product A: verkoopprijs A * verkoopfrequentie A per jaar = productomzet A per jaar
 • Product B: verkoopprijs B * verkoopfrequentie B per jaar = productomzet B per jaar
 • Dienst C: gemiddelde verkoopprijs C * verkoopfrequentie C per jaar = omzet C per jaar
 • Doe hetzelfde voor de andere producten en diensten die je voert.

De omzet van A, B en C tel je bij elkaar op. Dit is je totale jaarlijkse omzet.

De kosten

Naast deze cijfers is het belangrijk om ook naar de kosten te kijken. Als je alle kosten die je maakt om een bepaald product te voeren op een rijtje zet, bestaat de kans dat de kostprijs van je product hoger ligt dan de omzet. In dat geval heb je een verlieslijdend verdienmodel (voor dat product). Het kan zijn dat je dit product voert omdat het bijvoorbeeld leads binnen brengt. In dat geval kun je accepteren dat dit betreffende product een (klein) verlies oplevert, omdat dat ergens anders wordt goed gemaakt.

Door je bestaande verdienmodel aan te passen of door het combineren van bovenstaande manieren om geld te verdienen, kun je (meestal) meer verdienen dan dat je nu doet. Vaak weten ondernemers deze mogelijkheden niet, die ze zonder veel extra moeite kunnen inzetten.

Wil jij een onderneming starten en op de hoogte zijn van alle verdienmodellen die je eventueel kunt gebruiken? Of heb je een bestaande onderneming en denk je dat je wellicht kansen laat liggen omdat je niet op de hoogte bent van alle mogelijkheden? Download dan hieronder de PDF ‘Modelleer Je Verdienmodel: Maak meer winst door het inschakelen van meerdere inkomstenbronnen’.

Klik hier om verder te gaan naar stap 4: Je website

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

This is a Bottom section. You can edit it or choose a ready-made design 

>