Liever lui dan moe? 5 Tips tegen luiheid!

Lui zijn. Is het een karaktereigenschap of is het gedrag?

Als ondernemer is het best storend als je vaak lui bent. Je moet zoveel dingen doen en er zitten maar 24 uur in een dag.

Toch zijn we het allemaal wel eens. Je hebt misschien het idee dat lui zijn een karaktereigenschap is, maar dat is het niet. Luiheid is gedrag. Je bent namelijk niet altijd lui, je bent selectief lui.

Waarom ben je soms lui en hoe kun je ervoor zorgen dat jezelf motiveert en activeert? Daarover gaat het onderstaande artikel.

Luiheid overwinnen

Merk je dat je regelmatig iets moet doen, maar je doet het niet omdat je liever op de bank blijft hangen of in je bed blijft liggen? Of dat je doorgaat met iets wat je leuk vindt, zoals tv kijken of facebooken, terwijl je weet dat dat je niet gaat brengen waar je zijn wil?

Maar ondanks dat je dat weet, ga je om één of andere reden toch niet aan de slag.

Maak je je wel eens zorgen dat je bedrijf het niet zal overleven, omdat jij niet de dingen doet die je moet doen? Ben je wel eens bang dat je in de schulden raakt, als dit gedrag niet onder controle krijgt? Ben je wel eens heel boos op jezelf en vind je het onbegrijpelijk dat je zo doet?

Kortom, baal je van je lui zijn?

Dan heb je hiermee aangegeven dat je mens bent. Af en toe lui zijn is niet erg, maar het wordt vervelend als je gedrag je in de weg gaat zitten. Als je weet dat je iets moet doen wat belangrijk is, maar je kunt je er niet toe zetten.

Wat te doen tegen luiheid

Gelukkig is luiheid gedrag en gedrag kun je veranderen. Er zijn namelijk momenten dat je er geen last van hebt. Als je wordt gebeld door je beste vriendin met de vraag of je meegaat een borreltje drinken dan is er van je eerdere luiheid geen sprake meer.

Of als je een iets voor je bedrijf moet doen waar je echt plezier aan beleeft, dan ben je ook niet te lui om hard en lang te werken. Dus je bent het alleen op momenten die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wat is de oorzaak van luiheid

luiheid aanpakkenLaten we eerst eens kijken waaróm je niet doet wat je wil doen.

Luiheid is het resultaat van denken. Het is een werkwoord. Je moet iets doen, of liever gezegd in dit geval ‘iets laten’ om lui te zijn. Je kunt niet zeggen ‘ik ben lui’, je kunt alleen zeggen ‘ik doe lui’.

Op dezelfde manier is actief zijn een werkwoord. Je moet iets doen om actief te zijn. In principe ben je niet actief, je doet actief.

Het lijkt een detail, maar om tegen jezelf te zeggen ‘ik doe lui’ in plaats van ‘ik ben lui’ maakt al een wereld van verschil. Als je iets bent is het statisch, maar als je iets doet, dan kun je het dus ook ánders doen.

Veranderen van luiheid naar activiteit is het veranderen van je gedachten. Want je luiheid ‘uitvoeren’ is een resultaat van een gedachte in je hoofd.

Luiheid aanpakken

Wanneer luiheid doet, focus je je niet op wat belangrijk is in je leven, maar op je angsten. Je bedenkt dat je kunt falen, dat er tegenslag kan komen onderweg, dat je gefrustreerd zal zijn. Of je denkt dat het niet het resultaat zal hebben dat je graag wil, of wat mensen over je zullen zeggen over je.

Je denkt dus aan obstakels en niet aan wat je wil bereiken. Als je denkt dat wat je gaat doen niet de moeite waard is, creëert dit angst en aarzeling. Als je je richt op wat er allemaal mis zou kunnen gaan, dan geef je jezelf de instructie om lui te zijn.

In dat geval zal je brein je tegenhouden, onder het mom van luiheid. Dat is het niet, het is iets dat je hebt gecreëerd door je eigen gedachten.

Als je je richt op je doel, op hoe blij en trots je zal zijn als je je doel hebt bereikt, dan vergeet je je twijfel. Als je je focust op het resultaat dan kun je daadkrachtig daarnaartoe werken. Als je je focust op het verschil dat je gaat maken in jouw eigen leven en in het leven van anderen dan is er geen enkele reden meer om het niet te doen.

Als je je richt op het bereiken van je doelen en je volle potentieel, dan is er geen ruimte voor luiheid in je leven. Want dit gevoel vult je met enthousiasme, kracht en volharding.

Dus focus op wat je wil, op wat je wil bereiken. Focus op hoe waardevol het is, op de geweldige consequenties die hieruit zullen komen, nadat je de tijd, energie, toewijding en de discipline in het proces hebt gestopt, dan zal er geen ruimte zijn voor luiheid in je leven.

Luie mensen bestaan niet.

Het gaat allemaal om de controle over je gedachten. Luie mensen bestaan niet. Alleen mensen die (nog) niet weten wat ze willen en die dus niet-gefocust zijn. Ze zijn niet gemotiveerd en/of geloven niet in een goede uitkomst.

De manier waarop je je gedachten kunt controleren is door aandacht. Hoe meer je je aandacht vestigt op wat je wil bereiken en hoe geweldig dat is, hoe competent je bent, hoe meer je verbinding maakt met je einddoel, hoe minder je denkt aan obstakels.

Dan ben je vol enthousiasme en daadkracht.

Dus focus je op het doel, vertrouw op een goede uitkomst en geef niet op, totdat je het doel hebt bereikt.

Je recht op luiheid

Sommige mensen vinden dat ze het recht hebben om zo nu en dan lui te zijn en dat is ook zo. De boog kan niet altijd gespannen zijn. We hebben momenten van ontspanning nodig om actieve periodes te hanteren. Nemen we niet voldoende ontspanning dan raken we gestrest. Om de stress de baas te worden gaan we weer lui doen.

Bewaak je recht op luiheid. We ontspannen allemaal op een andere manier en daarom is het heerlijk om af en toe lekker in je bed te blijven liggen of om een spelletje te doen of tv te kijken. Zolang je weet dat je het doet om te ontspannen en dat het niet een manier is om weg te lopen van wat je eigenlijk zou moeten doen.

Van lui mens naar actief mens: 5 tips

Zoals gezegd zijn we alleen lui op bepaalde momenten. Het is een begin om te analyseren welke momenten dat zijn. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends in je bed ligt en je hebt moeite om eruit te komen. Of als je achter de buis hangt en je wil wel actief worden, maar het lukt niet.

Op deze momenten heb je in je hoofd dat je eigenlijk iets anders moet gaan doen dan dat je doet. Je voelt je niet meer prettig bij je eigen gedrag. Je wil eigenlijk ander gedrag vertonen, maar dat vind je, op dat moment, moeilijk.

Dus het is aan de ene kant je huidige situatie die je prettig vindt die je moet beëindigen, om aan de andere kant een activiteit te gaan doen die je niet (heel) prettig vindt. Het is geen wonder dat je de keuze maakt om lui te blijven doen.

Hieronder volgen 5 tips waarmee je het jezelf gemakkelijker maakt:

Tip 1: Maak de transitie snel

Als je in je bed ligt, niet eerst één been eruit, dan langzamerhand het andere been. liever lui dan moetHet ene been wordt al koud en de kans is groter dat been nummer één weer onder het dekbed verdwijnt, dan dat been nummer twee eronder vandaan komt.

De transitie van de ene situatie naar de andere doe je snel. Breng direct energie in je lijf. Sta op en neem een aantal powerposes aan. Loop met stevige tred naar de badkamer (of waar je dan ook als eerste naar toe gaat).

Je maakt het dan voor jezelf veel gemakkelijker om lekker aan je dag te beginnen als je lijf op deze manier energiek meewerkt.

(als je een lage bloeddruk hebt, is het niet zo handig om meteen op te staan. Ik ga ervan uit dat je zelf weet wat verstandig is en wat niet)

Tip 2: Bepaal wat het eindresultaat van je actie zal zijn

We zijn vaak lui omdat we geen helder doel hebben. We weten wel wat we ongeveer willen, maar niet exact. Je creëert je eigen weerstand als je niet precies weet wat je wil. Als je niet precies weet wat je wil, is de kans groot dat je het niet gaat krijgen en dat weet je onbewust wel. Hierdoor ontstaat weer een gedachte ‘waarom zou ik er dan aan beginnen?’. Het resultaat is dat je lui doet en passief blijft. De gedachte aan falen is te sterk om iets te gaan ondernemen.

Als je weet wat je als eindresultaat wil, dan weet je ook wanneer het klaar is en krijg je dus een succes-ervaring. Deze succeservaring is heel belangrijk in het proces om luiheid de baas te worden.

Laat je succes-ervaring alleen afhangen van je eigen acties en niet van de reacties van anderen. Als jij hebt gedaan wat je je hebt voorgenomen, dan is het een succes. Als je het gevoel van succes niet krijgt van een afgemaakt project, dan kun je jezelf een beloning geven als het project af is. Succes-ervaringen creëren andere gedachten en luiheid kwijt te raken is het nodig om structureel anders te gaan denken.

Stel, je wil video’s maken voor je bedrijf, want je weet dat deze belangrijk zijn om verbinding te maken met je doelgroep. Je hebt het echter nog nooit gedaan, dus je weet niet precies wat je moet doen of wat je tegen gaat komen. Het wordt helderder als je een eindresultaat voor ogen hebt: ‘Ik wil vanmiddag op 3 uur een complete introvideo voor mijn programma X klaar hebben.’

Tip 3: Bepaal welke stappen er nodig zijn

Als je niet precies weet wat je moet doen, dan doe je vaak niks. In je hoofd wordt het dan een groot ‘ding’ wat je niet helemaal overziet en daar wordt je weer lui van. Maar dit grote ding kan in stapjes worden opgebroken. Lui doen en passief blijven heeft vaak ook te maken met onduidelijkheid over de te nemen acties.

Om weer terug te komen op het maken van de video zouden dit de stappen kunnen zijn:

 1. Zoek alle benodigdheden bij elkaar voor het maken van de video
 2. Zet verlichting en camera klaar in de opnameruimte
 3. Zorg dat jij zelf klaar bent voor opname (kleding, make-up etc)
 4. Enzovoorts

Vaak als je de stappen uiteen zet, is het helemaal niet zo ingewikkeld als dat je het in je hoofd maakt.

Tip 4: Bepaal hoe lang je met iets bezig bent

Komt het wel eens voor dat je iets moet doen waarvan je denkt dat het heel lang gaat duren? En ben je er om die reden nog niet aan begonnen?

De kans is aanwezig dat het minder lang duurt dan verwacht, als je het voorbereid met de voorgaande stappen. Daarbij kun je de stappen over verschillende periodes verdelen, mits dat effectief is.

Waarschijnlijk maak je je project af als je eenmaal begonnen bent. Vaak is beginnen, het grote struikelpunt. Omdat je je goed voorbereid hebt, heb je ook minder kans om gefrustreerd te raken als je met het project bezig bent.

Zet een uitdagend tijdstip dat je klaar moet zijn. Het heeft geen zin dat je als je begint al weet dat je ruimschoots de tijd hebt, want zo kom je niet op snelheid.

Tip 5: Neem verantwoordelijkheid voor je leven

Je ‘lui doen’ kan er ook mee te maken hebben dat je je niet voldoende verantwoordelijk voelt voor je eigen leven. Je blijft liever dromen over wat er allemaal mogelijk is, dan dat je actief deelneemt en je leven een succes maakt. Het kan zijn dat je de overtuiging hebt dat je je dromen nooit waar zal kunnen maken. Omdat je niet slim, niet mooi, niet competent bent. Of je bent te klein, te groot, te dik, te dun etc.

Het is niet gemakkelijk om overtuigingen, die er vaak al heel lang zitten, te veranderen. De enige remedie die ik er tegen heb gevonden, want ook ik heb lang geworsteld met negatieve overtuigingen over wat ik kon (of liever gezegd; niet kon), is om heldere doelen hebben, elke dag doelen visualiseren en een motivatievideo te kijken en me te laten inspireren door het succes van anderen.

Conclusie

Doe ook gewoon regelmatig lekker lui, als dat bij je past. Als je een paar successen hebt ervaren en je ziet de resultaten die je behaalt en raak je gemotiveerd om gefocust aan de slag te gaan.

En dan kun je, áls je lui doet, daar ook heerlijk van genieten.

Heb jij een bepaalde strategie die je hanteert als je lui bent, maar je moet echt iets gaan doen? Wil je hem delen hieronder zodat andere luiaards er ook iets aan hebben? 🙂 Dank je wel!

Daniëla

About the Author Daniela

 • Ga eerst joggen…dan heb je war dopamine in je lijf en dan valt de rest vd dag best mee met wat je dan nog moet doen.

  Doe het samen. Dan is die ander in beweging en moet jij ook wel.

  Pommedoro techniek…zet een kookwekker 25 minuten werken en 5 min rust.. Als je dit 4x doet heb je toch 2 uur gewerkt.

 • Opstaan (goed uitrekken), bed opmaken, aankleden, tanden poetsen, (make-up), haren kammen zorgen ervoor dat je ready steady bent voor de dag. Aangekleed zijn voelt productiever dan nog in pyjama zitten.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Free!

  Book [Your Subject] Class!

  Your first class is 100% free. Click the button below to get started!

  >