Het vorige artikel, ‘wat is de betekenis van conversie‘, ging over conversie en conversieratio. Belangrijke informatie die je nodig hebt om het resultaat van je onderneming te kunnen verbeteren.

Wat is conversie optimalisatie?

‘Conversie optimalisatie’ zijn de activiteiten die je verricht om je conversie zo hoog mogelijk te krijgen.Dat is niet iets wat je één keer doet. Het is een doorlopende proces waarbij je elke keer iets in het proces wijzigt, wat tot een betere conversie zou kunnen leiden. Wanneer je op dit moment een conversie hebt van 1%, dan kun je proberen om deze naar 2% te krijgen. Het lijkt niet veel, maar het is wel een verdubbeling van je eerdere resultaat. Dat is wel interessant. Maar hoe pak je dit aan?

Laten we eens kijken naar de funnels op je website. Een funnel is het traject wat je prospects of klanten laat doorlopen om te kunnen converteren. Een voorbeeld van een funnel is een give-away die je op je website aanbiedt. Bezoekers kunnen deze give-away gratis krijgen, mits ze zich inschrijven op je lijst. Ze geven je daarvoor hun e-mail adres. Je funnel optimaliseren houdt in dat je acties onderneemt om ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijk percentage van je bezoekers je funnel in gaat. uiteindelijk klant bij je worden.

conversie optimalisatieConversie optimalisatie in stappen

Om dit te kunnen doen verzin je nieuwe of andere mogelijkheden, die je gaat testen tegen de bestaande situatie. Wanneer je bijvoorbeeld een e-book in je funnel aanbiedt, ga je onderzoeken of een video met dezelfde informatie meer kliks oplevert.

Wat je misschien verbaasd is dat kleine wijzigingen, in tekst, layout en ontwerp, hele grote gevolgen kunnen hebben op het aantal mensen dat je product aankoopt. Het aanpassen van een tekst op een koopbutton leverde een bedrijf als Switch Video een conversie stijging van 221%!

Resultaten als deze maken duidelijk waarom conversie optimalisatie zo belangrijk is voor ondernemingen. Zelfs kleine veranderingen hebben grote gevolgen onder aan de streep.

Testen

Testen is het sleutelwoord als het gaat om het optimaliseren van je conversie. Zonder te testen is het giswerk en je kunt niet op je instinct vertrouwen als het gaat om wat bezoekers aantrekkelijk zullen vinden. Het komt regelmatig voor dat je inschat dat de opmaak van het ene opt-in veld beter zal scoren dan die van het andere, maar als je het daadwerkelijk gaat testen, het precies andersom is.

Het aantal testen dat je kunt doen is ontelbaar. De volgende items kun je veranderen en kijken wat het resultaat is: titels, woorden, je aanbod, kleuren, call to action knoppen, afbeeldingen etc. Elke verandering biedt de kans op je conversie te verhogen en vele kleine percentages kunnen samen voor een enorme verbetering zorgen.

Waarom is het zo waardevol?

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, zorgt een verbeterde conversie ervoor dat je meer verkopen sluit uit de bestaande hoeveelheid bezoekers. Als je betaalt voor de bezoekers van je website, kost conversie optimalisatie je dus geen geld, het levert alleen geld op, als het je lukt om je conversie te verhogen. (Al is jouw tijd in principe ook geld) En mocht je dan toch besluiten om meer bezoekers te genereren, dan komen daar ook weer meer verkopen uit.

Een voorbeeld:

Laten we zeggen dat je een product verkoopt via het internet voor € 50,-. Voordat je je website ging optimaliseren, had je een conversie van 5%. Dat betekent dat van elke 1.000 bezoekers, er 50 personen kochten, wat je een winst opleverde van € 2.500,-. Stel dat je je conversie kunt verhogen van 7,5%. Dit betekent een winst per 1.000 bezoekers van € 3.750,-. Dit houdt in dat je niet meer geld hebt geïnvesteerd om meer bezoekers te genereren en toch winst hebt gemaakt.

Een belangrijke conversie formule

Wanneer je je conversie ratio verdubbeld, halveer je je kosten per klant.

Dit betekent dat als je nu bijvoorbeeld € 5,- uitgeeft om een nieuwe klant te krijgen, je bij een dubbele conversie nog maar € 2,50 per nieuwe klant uitgeeft. Je kunt nu dus meer geld besteden om meer klanten te krijgen of je kunt gewoon genieten van meer winst.

Conclusie

Als je niet meer budget wil uittrekken om meer bezoekers naar je website te trekken, maar je wil wel meer inkomen genereren, dan is conversie optimalisatie een slimme manier om dit te doen.

Ik wens je veel succes!

Hartelijke groet,
Daniëla

P.s. De foto die gebruikt is bij dit artikel is afkomstig van www.freedigitalphotos.net.
About the Author Daniela

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Free!

Book [Your Subject] Class!

Your first class is 100% free. Click the button below to get started!

>